KARAKTER TANITIMLARI- SHERLOCK HOLMES KİMDİR?

Sherlock Holmes, İngiliz yazar Sir Arthur Conan Doyle tarafından 1887 yılında Strand dergisinde Kızıl Dosya hikayesiyle dünyaya tanıtılan kitap serisinin ana karakteri olan kurgusal dedektiftir.
                
Kanon ya da külliyat olarak adlandırılan Doyle tarafından yazılan 56 kısa hikaye ve 4 roman mevcuttur. Kitapların biri hariç hepsi viktoryan İngiltere'sinde geçer (Son Görev). Holmes, dünyanın en çok tanınan kurgusal dedektifidir. Guinness Rekorlar Kitabı'na "en çok filmi yapılan karakter" olarak girmiştir. Külliyatın dışında binlerce kitap, film, dizi, oyun, sesli hikaye, tiyatrosu vardır. Dünya çapında Sherlock Holmes'le bağlantılı 250'den fazla topluluk bulunmaktadır, bu topluluklarda serinin sevenleri buluşur ve kendileri gibi düşünen diğer insanlarla Sherlock Holmes'le bağlantılı aktivitelerde bulunurlar.


SOLDAN SAĞA; Dönemimizin En Ünlüleri: Magneto, Iron Man ve Dr. Strange
Sherlock Holmes bir danışman dedektiftir. Davaları tümdengelim ve gözlemle çözmektedir. Ancak adli tıp, siyaset, botanik, jeoloji, kimya, anatomi, kriptoloji, suç tarihi, suç psikolojisi, İngiliz Hukuku gibi pek çok farklı bilim dalından da yararlanır. Holmes mükemmel bir dövüşçüdür, seri boyunca bu yeteneği pek çok kez hem kendisinin hem de Watson'ın ve müşterilerinin hayatını kurtarmıştır, yine pek çok kez kılık değiştirir, bu konuda o kadar iyidir ki en yakın arkadaşı John Watson dahi onu tanıyamamıştır, ayrıca keman çalmada uzmandır. Tam bir pragmatisttir, kendisine yararı olmayacak her türlü bilgiyi kafasından siler, yararlı olacakları sistemli bir şekilde tutmak için hafıza sarayı tekniğini kullanır. Watson'a göre astronomi, edebiyat ve felsefeyle ilgili hiçbir şey bilmemektedir, Watson'a "Dünyanın güneş etrafında döndüğünü bilmek işime yaramıyorsa, neden bu bilgiyi kafamda tutayım ki." demiştir. Holmes ve Watson, serinin büyük bir kısmında 221B Baker Street adresinde yaşarlar, normalde 221B dairesi olmamasına rağmen, hayranlar tarafından İngiliz dedektifin onuruna o adreste Sherlock Holmes müzesi açılmıştır.

Holmes'le bağlantılı diğer karakterlere gelecek olursak;
SOLDAN SAĞA; Watson, Moriarty, Adler, Holmes(Film Evreni)
John Watson, askeri bir doktordur, Kızıl Dosya'nın başında eski bir arkadaşıyla konuşurken ev aradığını söylediğinde o arkadaşı vasıtasıyla Holmes ile tanıştırılmıştır. Biri hariç (Aslan Yelesi) tüm kitaplar Watson'ın ağzından yazılmıştır. Başta Holmes'ün yeteneklerine şüpheyle bakan Watson sonradan onlara hayranlık duymaya başlamıştır. Dörtlerin İmzası hikayesinde tanıştığı Mary Morstan ile evlenince bir süre ayrı bir evde yaşamaya başlar. Morstan bilinmeyen bir nedenden öldükten sonra Holmes'le yaşadıkları eve geri döner.
James Moriarty, Holmes tarafından suçun napolyonu olarak adlandırılan son derece zeki ve tehlikeli bir suçludur. Görünmez bir suç ağını kontrol etmektedir, Holmes'e göre büyük-küçük pek çok suçta parmağı mevcuttur.
Irene Adler, Bohemya'da Skandal hikayesinde karşımıza çıkan, pek çok okuyucu tarafından Holmes'ün aşık olduğu düşünülen bir karakterdir, nitekim kanon dışı hikayelerde pek çok kez bu şekilde resmedilmiştir, ancak külliyatta Watson'ın da belirttiği gibi Holmes'ün Adler'a ilgisi romantizmden uzaktır.
Mycroft Holmes, ilk kez Yunanlı Tercüman hikayesinde karşımıza çıkar. Gözlem ve tümdengelim yetenekleri dedektifimizi aşacak kadar iyidir. Ancak üşengeçliği onu Holmes'ün yaptığı işleri yapmaktan alıkoyar, Holmes'ün aksine oturduğu problemlere oturduğu yerden çözümler bulur.
Umarım yazım size karakteri tanıtmak konusunda yardımcı olmuştur, sonraki incelemelerimde görüşmek üzere!

Hiç yorum yok: