SHERLOCK- 4. SEZON DETAYLARI VE TEORİLERİ

Merhabalar, bugün BBC'nin efsanevi Sherlock dizisinin 4. sezonuyla ilgili teorilerimizi sizle paylaşacağız. Malum hazır herkes kafa patlatıyor iken biz de katılalım ve bi' nebze de olsa size bir kaç düşncemizden bahsedelim istedik.
Öncelikle kitaplardan şimdiye kadarki bölümlerdeki referanslardan bahsedelim. (SPOILER UYARISI!)
1- A Study in Pink
Bölüm A Study in Scarlet bölümünün bir parodisiydi, romandaki karakterler ve konu değiştirilerek kullanıldı.
2-  The Blind Banker
Bu bölümde Korku Vadisi romanına ve Dans Eden Adamlar hikayesine şifreleme yönüyle değinildi. Aynı zamanda Dörtlerim İmzası romanındaki kilitli odaya girmek de kullanıldı.
3- The Great Game
Bölümde Bruce Partington Planları, Beş Portakal Çekirdeği, Mavi Yakut, Bohemyada Skandal, Son Vaka, Emekli Boyacı, Musgrave Ritüeli, Kimlik Problemi hikayelerine referanslarda bulunuldu.
4- A Scandal in Belgravia
Bohemyada Skandal, Yunan Tercüman, Benekli Bandaj, Priory Okulu gibi hikayelere göndermeler yapıldı.
5- The Hounds of Baskerville
Şeytanın Ayağı,  Kara Peter, Dörtlerin İmzası hikayelerine göndermeler yapıldı, adıyla aynı olanı anmaya gerek duymuyorum.
6- The Reichenbach Fall
Son Vaka hikayesinin bir parodisi olan bölüm bu yazının yazılmasının asıl sebebi, bölüm üzerinde dönen pek çok spekülasyon var biz de sizlerle bunları paylaşmak istedik.
7- The Empty Hearse
Boş Ev, Sussex Vampiri, Reigate Meydanı, Emekleyen Adam, Büzük Dudaklı Adam, Gloria Scott Macerası, Kimlik Problemi hikayelerine referanslarda bulunuldu.
8- The Sign of Tree
Bu bölümümüz de adıyla Dörtlerin İmzası'na bir selam çakıyor.
9- His Last Vow
Sherlock'un düşmanı olarak karşımıza çıkan Charles Augustus Magnussen kitaplardan tanıdığımız Charles Augustus Milverton karakterinin bir parodisi. Bölüm Charles Augustus Milverton hikayesiyle de benzerlikler göstermekte.
10- The Abominable Bride
Bölüm yine teorileri açıklarken bolca kullanacağımız için önemli bir bölüm, küçük referanslar mevcut.
Ek İpucu: Gördüğünüz gibi kitaplardan ufak ufak alan bir dizi Sherlock, peki madem sezon 4'ü konuşuyoruz, sezon 4'te ne uyarlanacak? Valley of Fear! Ne bu Valley of Fear? Ana kötünün Moriarty olduğu ancak Moriarty'nin hiç gözükmeden, perde arkasından planını başkaları üzerinden yürüttüğü bir kitap. Bu da demek oluyor ki büyük ihtimalle Sherlock yine Moriarty ile uğraşacak.
------------------------------
Şu ana kadarki tüm bölümlerdeki referanslar bunlar, bazıları kendi bulgularım bazılarınıysa çeşitli kaynaklardan buldum.  Eksiği fazlası olabilir belirtirseniz seviniriz.
Şimdi gelelim asıl olaya, 4. sezonda ne olacak? Moriarty öldü mü ölmedi mi? Ölmediyse nasıl geri dönecek? vs. pek çok soru mevcut.  Yukarda şu ana kadar bölümlerdeki referansları yazmamızda bir amacımız vardı, bölümlerde pek çok gönderme yapılıyor, bazı bölümlerin adı bile aynı oluyor hikayelerle. Birçok farklılıkları olsa da genel hikaye akışında benzerlik de görülüyor. Bu demektir ki Moriarty'nin geri dönüşünde de kitaplarla bağlantılar görebiliriz.
Şimdi öncelikle teorileri 2'ye ayıralım, Andrew James Moriarty öldü denilenler, ve ölmedi denilenler.
A- James Moriarty ölmedi
Bu yönde pek çok teori var, bazıları uçuk kaçık, bazıları ise biraz daha mantığa yatkın. Azar azar bahsetmeye çalışacağız teorilerden.
1) Moriarty çatıya çıkarken Sherlock'un kendi ölümünü sahneleyeceğini biliyordu, dolayısıyla o da Sherlock'u kandırdı. Boş silahla kendini vurmuş gibi göstererek Sherlock'un önüne geçmeye karar verdi.
2) Çatıdaki kişi Moriarty değildi, ikiziydi. (Biliyorum saçma geliyor pek takılmayın)
3) Aslında en baştan beri bize sunulan Andrew Scott'ın oynadığı karakter bir piyondu, gerçek Moriarty hala perde arkasında.( Molly'nin yeni erkek arkadaşı diyeni gördüm.)
Şimdi bu teorilerin artı ve eksilerini tartalım:


B- James Moriarty öldü
Her ne kadar Andrew Scott'ın sezon finalinde oynaması Moriarty'nin yaşadığı yönde bir izlenim oluştursa da, ben şahsen Moriarty'nin öldüğüne inanıyorum. Moriarty daha ilk andan itibaren Sherlock'la beraber ölmeye hazırdı.(1x3 Havuz sahnesi) 2. sezon finalinde ise Moriarty'nin asıl amacı Sherlock'un tamamen düşüşünü sağlamaktı. Sevilmeden, inanılmadan ölmesini sağlamak. Bu amacı için her türlü şeyi yapmaya hazır olan Moriarty'nin kendini öldürmesi de bana ihtimal dışı gelmiyor.
1) Moriarty öldü, ancak kaybetme olasılığına karşın bir plan hazırladı ve örgütü şu an o planı devam ettiriyor.
2) Did you miss me? videosu Mycroft tarafından Sherlock'un gitmesini engellemek için yapılmıştı.
3) Moriarty öldü ve şu anda birisi onun kimliğini kullanarak güç elde etmeye çalışıyor.
------------------------------
Tamam, bu kafa patlatan teorileri bi yana koyalım bir de fragman üzerinden kendimizce konuşalım;
Fragman, son sezonun son bölümünün son sahnesindeki o "hadi canım!" dedirttiren sahne ile başlıyor. "Beni özledin mi?" Sadece Sherlock'un ölmesi uğruna kendi beynini dağıtan Jim'in tekrar bu sahne ile çıkması hepimizin, 4. Sezon başlayana kadar tıpkı kendisinin yaptığı gibi bizim de beynimizi teorilerle patlatmamıza yol açmıştı ama bu sahneden çıkaracağımız bir şey varsa (eğer Mycroft'un kardeşi için yaptığı bir şey değilse) bu sezon kendisi ölü de olsa diri de olsa sosyopat dedektifimizin başının belası olacak.


Arkası dönük bu arkadaşın John Watson olduğunu anlamışsınızdır zaten. Pekâlâ buraya kadar güzel çünkü buradan kesin çıkarılacak tek şey bu zaten, John neden burada ve sedye de kim var? Aklımıza gelen en güçlü şey şudur ki sevgili okurlar, yatakta ki kişi Mary Watson. Yoksa John neden burada dursun, Bayan Hudson desen kadın çekti çekeceğini. İkinci bir düşünce ise sedye de kimsenin olmadığı, zaten boş gibi duran sedyenin boş olma ihtimali tabii ki olacak ama derseniz ki bu adam niye boş sedye ye bakıyor bizde biraz kafamız karışık kaldık açıkçası, Mary'nin Sherlock'u vurduğunu hatırlayıp öylesine gelmiş olabilir, hani düşünmek için falan bilirsiniz ancak dürüst konuşmalıyım ki şimdi aklıma geldi de bu kişi Sherlock'un vurduğu biri de olabilir çünkü fragmanda böyle bir olaya benzer bir şey olacak, hatta Sherlock yakınlarından birini vurmuş olabilir ki zaten buna aşağıda değineceğim, e kim? derseniz de sedyede ki kişi Lestrade'de olabilir.


1. Sezon 3. Bölümü, özellikle o son sahneyi kesinlikle hatırlarsınız. Daha en başından Sherlock'u mefta etmek için kamikaze gibi kendini de feda etmeye hazır olduğunu gördüğümüz Moriarty'i ilk defa gördüğümüz sahne. Fragmanda ki bu sahnede de Sherlock'un Moriarty ile gerçek Moriarty ile ilk tanıştığı yere gittiğini görüyoruz. Bu konuda neden? diye sorulduğunda verebileceğim cevap çok az ancak aklıma gelen sayılı şeylerden en güçlü ihtimal şu ki Moriarty - eğer öldü ise - öldükten sonra yaptığı planla başlatacağı yeni oyunun ipuçlarını Sherlock için Sherlock'la yüz yüze geldikleri yerlere saklamış olabilir. Bir diğer düşüncem ise Sherlock onu ilk defa tanıdığı yere gelerek o anı kafasında canlandırmaya çalışarak onu tekrar tanımaya, daha çok tanımaya çalışıyor belki de bu ikili arasında ki büyük rekabet, rekabetin başladığı yerde bitecek. Kim bilir? Moffat öyle bi yazar ki 40 yıl kafa yorsan sonucuna gene şaşarsın.


Lady Smallwood'u His Last Vow bölümünde ki Charles Magnussen vakasından tanırsınız, kendisi ne kadar yüksek yetkiye sahip olsa da Magnussen'in uçuk zekası altında kalmış hatta zaman zaman onun arzularının oyuncağı bile olmuştu. Şimdi ise kendisini fragmanda "Seni, onu durdurman için geri dönderdik. Şimdi ne yapacaksın?" repliği ile gördük ki anlayacağınız üzere Moriarty vakası bir üst seviyeye taşınmış olacak ki iş artık Sherlock & Moriarty arasındaki kişisel rekabetten de sıçramış görünüyor.


Dizinin yeni psikopatı hayırlı olsun. Captain America: First Avenger'dan da Arnim Zola olarak tanıdığımız Toby Jones'un karakteri Culverton Smith, yeni sezonun baş belalarından biri olacak ama rolü ne olacak? Kendisi tamamen başka biri olabilir yada Moriarty'nin planını devam ettirecek bi karakter olabilir ki karakter ile ilgili bildiğimiz bir şey daha var, Culverton karakteri IMDb'nin bölüm kastlarında sadece ikinci bölümde bulunuyor, karakter ölüyor olabilir yada çekiliyor olabilir. Benim düşündüğüm şey ise bu adam Moriarty'nin planında ki yerini fazla abartacak ve en sonunda pat diye gidecek.


Yukarıda daha sonra bahsedeceğim dediğim konuya geldik. Sherlock birini vuracak ve bu büyük ihtimalle Lestrade olacak demiştim çünkü bu sahnede Lestrade Sherlock'un evinde onu yapacağı bir şey konusunda onu durdurmaya çalışıyor ki bu 'onu yeme' gibisinden basit bir şey olamaz inanın bana. Şok edici şeyler olacağa benziyor.


Şüphesiz ki fragmanın en çarpıcı sahnelerinden biri olan bu sahne de Hudson'ı ilk defa bu kadar sinirli görüyoruz belki de, büyük ihtimalle John ve Sherlock ikilisinin başını derde sokacak bi' hareketinden sonra Hudson'ın Mycroft'a "Git burdan, seni sürüngen!" diyerek posta koyması defalarca görmeye değer.


Flashback olduğunu düşündüğüm bu sahne, yine sert bir sezona işaret olan sahnelerden biriydi. Suikastçi olduğunu öğrendiğimiz Mary ya tekrardan sahalara dönüyor yada oyunun bir parçası olup geçmişi ile yüz yüze gelmek zorunda kalınca bizi bir flashback sahnesi karşılıyor. Bunu zaman gösterecek.


Vee fragmanın bir diğer önemli sahnesi, Moriarty olduğundan pek şüphe duymasak da emin de olamadığımız bu arkadaş eğer Moriarty ise bu bir flashback mi olacak yoksa gerçekten Jim ölmedi mi? Eğer Moriarty ise bildiğimiz kesin tek şey var ki o da bu sahneyi sezon finalinde izleyeceğimiz.


Sherlock'un karakterizasyonunu hepimiz biliyoruz, bu adam öyle bir adam ki şaşırtmanız veya korkutmanız neredeyse imkansız. Peki Sherlock'u bu denli şaşırmış-korkmuş karışımı bi surat ifadesine sokan ne? Bildiğiniz gibi bu sahnede büyük ihtimalle aynı mekanda geçtiği için Sherlock hemşirelerin getirdiği sedyeyi görüyor. Peki ne var o sedyede? Belki bir tanıdığı, belki John ve Mary'nin çocuğu, belki de Jim Moriarty, kim bilir?
------------------------------
Şimdiye kadar kesin olarak bildiğimiz şeyleri ise sıralamak gerekirse;
- İlk bölümde ana bir kötü karakter olmayacak, bu da demek oluyor ki Sherlock, Moriarty'nin dönüşüne odaklanacak bu bölümde.
- İkinci bölümde kadroya Toby Jones'un karakteri Culverton Smith giriyor ve kendisi sezonda sadece bir bölüm var, bu da demek oluyor ki potansiyel bir psikopat olsa da kendisinin ipini kesecekler, bu benim, Culverton'un bir piyon olduğu görüşümü destekliyor.
- Sezon finalinde şimdilik kesin olan isimler Sherlock - John Watson - Jim Moriarty! Sezon finalinde kanlı canlı bir Moriarty görmek yine merakta bırakan ve reytinglerin uçtuğu bir final olacaktır ancak tabi kesin değil, kendisi videolar aracılığıyla da olaylara dahil olabilir ancak bu da onu sezon finalinin direk başrol yapması için yetersiz bir durum. Göreceğiz.
Bildiklerimiz ve düşündüklerimiz bu kadar. Moffat ve Gatiss neler yapar bilemiyoruz ancak yine düşündüğümüzden daha iyi olacağı kesin. Öyle değil mi?

Hiç yorum yok: