AKLINDAN BİR SAYI TUT- BİR GEEK MEKANI YAZARINDAN KİTAP ÖNERİLERİ #3

Merhabalar, Bugün sizlerle Aklından Bir Sayı Tut'u konuşalım istedim. 4 kitaplık bir serinin ilk kitabı olan Aklından Bir Sayı Tut'u fark etmesek de aslında bir çoğumuz kitap evlerinde görmüşüzdür. Diğer beyaz kapak üstüne siyah yazılı kitapların yanında durur. Bazı şanslı kitap kurtlarının dikkatini çeker istemsizce adı. Kitabı ellerine alıp arka kapağı okurlar.
Bir adam, posta kutusuna bırakılmış imzasız bir mektup alır. Mektupta şöyle yazmaktadır: "Aklından herhangi bir sayı tut. 1 ila 1000 arasında herhangi bir sayı." Adam öylesine 658 sayısını tutar. Not şöyle devam etmektedir: "Sırlarını nasıl bildiğimi göreceksin... Küçük zarfı aç."
-------------------
"Aldıklarını geri vereceksin
Vermiş olduklarını aldığın zaman.
Biliyorum ne düşündüğünü,
Ne zaman uyuduğunu,
Nereye gittiğini,
Nereye gideceğini.
Seninle bir randevumuz var,
Bay 658.''
-------------------
Bazen kitapların kapakları insanda uyuşturucu etkisi yapar. Gördüğünüzde göz bebekleriniz büyür, kan akışınız hızlanır, tüyleriniz diken diken olur. O an tek istediğiniz o kitabı okuyabilmektir, yazarın yarattığı o mükemmel dünyaya, çok kısa sonra sizin dünyanız olacak olan dünyaya girebilmek. Alırsınız kitabı elinize, bütün gece uyanık kalırsınız gerekirse. Bir sayfa daha sonra uyuyacağım diye diye bitirirsiniz kitabı. Bittiği an hem sevinir hem de üzülürsünüz. Bir savaşı kazanmış gibi hissedersiniz. Ancak bilirsiniz ki o kitabı bir daha aynı şekilde okuyamayacaksınız. İlk seferdeki o olayların içeriğini bilmeme, her bir satırın her bir kelimesini sabırsızlıkla bekleme hissini kaybetmişsinizdir. Aklından Bir Sayı Tut benim için bu kitaplardan biri, umarım ki sizin için de olur.
-------------------
Spoiler Uyarısı!!
İçeriğe gelirsek, Sherlock Holmes stereotipi bir başrolümüz var, Emekli Dedektif David Gurney. Dave her zaman mesleğinde çok iyiydi. Bütünü görmedeki yeteneği ve duygularını kapatarak davaya odaklanabilmesi onu olayları çözmede yetkin konuma getiriyordu. Kurbanlarının vücut parçalarını polislere paket olarak bırakan Yamyam Noel Baba denilen seri katili yakaladığında ise mesleğinde zirve yapmış oldu. Bir bakıma ünlü olan Dave Gurney emekli olduktan sonra evlenip banliyöye göç etti.  Bu yaşam tarzına alışamayan Dave eşi tarafından aktivitelere teşvik edilir. En sonunda kendisi için doğru olanı bir resim dersinde bulur. Seri katillerin portreleri üzerinde oynamalar yaparak resimler oluşturur.

Bir gün eski bir dostundan garip bir mesaj alan Dave nasıl bir olayın içine girdiğini ilk başta anlayamaz. Dave'in arkadaşı Mark Mellery olayı açıklamak için gelmek ister, Dave de meraklandığı için kabul eder. Mark geldiğinde aldığı bir mektuptan bahseder, yukarıda yazdığım kitabın arka kapağındaki yazıdaki mektuptan.  Mark 658 rakamını seçmiştir ve mektubu gönderen kişi doğru bilmiştir. Dave olaya mantıklı bir açıklama bulmaya çalışır ancak bulamaz. Mark'tan polise gitmesini ister ancak Mark bunu reddeder. Birkaç gün sonra yeni bir mektup gelir, gizemli şair Mark'ı tehdit etmektedir. Ancak Mark polise gitmeyi reddeder. Daha sonra kendi kurduğu ve aynı zamanda evi olarak kullandığı Ruhani Yenilenme Merkezi'nde öldürülür. Dave haberi duyduğunda olay yerine gider ve orada eski bir polis tanıdığıyla karşılaşır, davayla bağlantısını ona bildirir. Bu yüksek rütbelilere iletildiğinde davayla bağlantılı bir savcı Dave'i danışman olarak dava için almak ister. Dave kabul eder ve dava üzerinde çalışmaya başlarlar. Katille Dave arasında bir kedi fare oyununa dönen avda bazı yerlerde kimin avcı kimin av olduğunu anlayamayacaksınız.
-------------------
Bu paragraf kitaptaki en büyük gizem olan 658 rakamının nasıl bilindiğini anlatıyor, eğer spoilerlardan hoşlanmayan biriyseniz kesinlikle bakmanızı önermiyorum, kitabı okuyup görürseniz siz ve dünya için daha iyi olacaktır.
-------------------
Matematiksel olarak 1-1000 arasında bir sayı seçildiğinde herhangi bir sayının seçilme olasılığı eşittir, 0,001. İstatistikler göz önüne alındığında biraz daha aralıksal bir değer halini alan bu olasılığa göre herhangi 15000 kişiye bu mektup gönderildiğinde yaklaşık 11 tanesi 658 rakamını tutmuş olacaktır. Mark Mellery de bu kurbanlardan biridir. Katilimiz 15000 tane mektubu kişisel gözükmesi için el yazısıyla yazmış ve göndermiştir.

Hiç yorum yok: