PLANET EARTH II- BİR GEEK MEKANI YAZARINDAN BELGESEL ÖNERİLERİ #2

Bir çoğumuz doğa belgeselleri izlemeyi severiz değil mi? Belki özellikle tercih etmeyiz ama denk geldiğimizde de izlemek hoşumuza gider. Doğanın hem şaşırtıcı hem etkileyici güzellikleri görmek; hayvanların gizemli yaşamlarını incelemek zevklidir. Size bu zevki uç noktalarda yaşatacak, doğa belgesellerini sevmiyor olsanız bile sevebileceğiniz bir belgesel dizi önereceğim: Planet Earth II.

David Attenborough’in huzur veren güzel sesiyle sunduğu Planet Earth II; her biri yaklaşık bir saat uzunluğundaki  altı bölümden oluşuyor. Her bölüm farklı bir habitatı (örneğin birinci bölüm adalar, ikinci bölüm dağlar gibi) anlatan dizi bu habitatlardaki canlıların yaşamını bizlere gösteriyor. Bunu gayet akıcı bit anlatımla, sıkmadan yapıyor dizi. Gezegenimizin bilmediğimiz köşelerine gidip hayvanların şaşırtıcı ve etkileyici yaşamlarını gözler önüne seriyor. Sevimli tembel hayvanlardan, dağ yamaçlarında seken keçilere; dans eden ayılardan, şehirlerdeki yaşama ayak uydurmuş maymunlara kadar.

Belgeselin en iyi yönü kesinlikle çekimleri. Çekimler o kadar güzel ki bir çeşit Oscar almalı bu belgesel dedirtiyor. Çekim ekibinin yakaladığı özel ve etkileyici bir sürü an var. Kocaman komodo ejderlerinin dövüşleri, flamingoların dansı, karıncalar tarafından saldırıya uğrayan yengeçler, boksör kurbağlar… Bu ve bunun gibi bir sürü etkileyici an güzel müziklerle kurgulanınca bazen üzülerek bazen eğlenerek çoğu zaman ise şaşkınlık içinde izleyeceğiniz görüntüler ortaya çıkmış. Bir iguanaların yılanlardan kaçış sahnesi var ki tek başına bir çok filmden daha güzel; filmlerdeki bir çok gerilim sahnesinden daha gerilimli. Etkilenmemek elde değil.


Her bölümün sonunda günlük kısmında çekimlerin nasıl yapıldığını gösteriyorlar. Ekibin ne zorluklarla, ne şartlarda çekimler yaptığını görünce hem bir daha etkileniyor hem de saygı duyuyorsunuz. Bize bahsettiğim muhteşem görüntüleri ulaştırmak için çok uğraşıyorlar gerçekten. Ee bize de izlemek düşüyor. Kaçırmayın!

Hiç yorum yok: