ABD HÜKÜMETİ İNTERNET TARAFSIZLIĞINI KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR! NET NEUTRALITY MESELESİ NEDİR? AÇIKLADIK!

İnterneti ne sıklıkla kullanırsınız ? Ya da şöyle düzelteyim, internetin hangi bölümlerini kullanırsınız ? Ben kendi adıma konuşacak olursam Netflix, Spotify, Youtube, PSN, Steam ve çeşitli alım satım aracısı siteler ile haşır neşir olan birisiyim; velhasılıkelam internetin eriştiği çoğu alana erişen ve ötesine gitmeye çalışan biriyim. Belki siz de benden daha öte biçimde internet keşiflerindesinizdir, belki de bu kadar öteye gitmek sizin için gereksizdir. Şu an kesin olan bir şey var ki ABD'de FCC (Federal İletişim Kurulu) internet tarafsızlığını kaldıracak korkunç bir uygulamayı hayata geçirmeye çalışıyor.

Öncelikle size net neutrality, yani internet tarafsızlığını açıklamakla başlayalım; internette gördüğünüz her site gidebildiği yere kadar işlem hacmine erişme hakkına, son kullanıcı olan bizler ise her siteye eşit hızla erişme hakkına sahibizdir. Yani üç beş okunma alan Ayşe Teyze'nin örgü bloğundan, koskoca Facebook'a tutun her site internette istediği kadar yer kaplayabilir ve bu alanı özgürce kullanabilir, duvarını istediği renge boyar. Ama FCC'nin getirmeye çalıştığı standart, AKK'nin geçtiğimiz 2016 Mayıs'ında yerini kota sistemine bırakır olmasından çok daha dehşet seviyede.


İnternet tarafsızlığı kaldırılarak internet servis sağlayıcılarına (İSS) istediği siteye istediği kadar işlem hacmi ve hız verme imkanı tanınmak isteniyor. Anlamamış iseniz olayı yerelleştirilmiş bir biçimde size şöyle sunalım, Türkiye'deki internet sağlayıcısı size şöyle bir paket sunuyor;

  • Temel paket (her siteye 2000mb kota, aşım sonrası 128 kbps hız) aylık 60 TL
  • ''Rehber Paketi'' Google, Youtube, Wikipedia gibi sitelere ek 2000mb kota (aşım sonrası 256 kbps hız) aylık 10 TL
  • ''Haberler Paketi'' HaberTürk, CNN Türk, Hürriyet gibi sitelere ek sınırsız kota aylık 10 TL
  • ''Oyun Paketi'' Steam, Battle.net, Origin, gibi sitelere ek sınırsız kota aylık 10 TL
  • ''İzleyici Paketi'' Youtube, Netflix, puhu tv gibi platformlara sınırsız kota x ayına kadar aylık 20 TL, sonrasında aylık 30 TL (oha)
  • ''Sosyal Paket'' Facebook, Twitter, LinkedIn gibi sitelere ilk üç ay ücretsiz sınırsız kota, sonrasında aylık 10 TL
  • ''Ritim Paketi'' Spotify, Fizy, Soundcloud gibi sitelere sınırsız kota aylık 20 TL

Şimdi size hatırlatmam gerekir ki fiyatlar tabloyla tabii ki birebir eşit değil, olayların biraz daha yerele çekilmiş hali. Anlayacağınız odur ki İSS'ler neredeyse site başına sizden ayak bastı parası alacak hale geliyor, ve bundan üstteki şirketler çok feci ekonomik zararlara maruz kalacak gibi görünüyor ama küçük sitelerin büyüme ve gelişme şansı zaten günümüz internetinde kısıtlı bir imkan iken çıkmaz sokağa giriyor. Böylece Robin Hood vakası tersine dönüyor, zenginden giden zengine dönüş yapıyor.

ABD halkı da bu vesileyle FCC tarafından geçmiş yıllarda sunulduğu gibi bulunduğumuz senede de teklif edilen bu tasarıya sosyal medyada #NetNeutrality hashtag'i ile tepkilerini gösteriyor. Biz bu yazıyı yazarken FCC konuya dair 6 milyona yakın şikayet mektubu aldı. 

Hiç yorum yok: