FRIENDS FROM COLLAGE [D.İ.]- ''BAZEN GEÇMİŞE TAKILIR KALIR İNSAN...''

Netflix’in bu yaz yayınladığı dizilerden biri olan Friends From Collage kabaca; Harvard’da okumuş bir arkadaş grubunun başından geçenleri anlatıyor. Cobie Smulders’dan dolayı izlemeye başladığım dizi  binge-watching olayına çok yatkın olduğu için -bir bölümü 30 dakika ve sadece sekiz bölüm var- bir gecede bitirdim.

Eğer dizinin konusunu daha detaylıca özetlersek; Harvard Üniversitesi’nde birlikte okumuş bir arkadaş grubu, Ethan ve Lisa Turner’ın da onların yanına, New York’a taşınmasıyla tekrar görüşmeye başlarlar. Arkadaşlar birlikte vakit geçirdikçe, geçmişte takılı kaldıklarını, özellikle birbirlerinin yanındayken eski duygularına geri döndüklerini fark ederler.

Dizi genel olarak bu arkadaş grubunun duyguları etrafında dönüyor. Kalabalık bir arkadaş grubu olduğundan dolayı her karakter detaylıca işlenmiyor tabi, özellikle bana göre Marianne karakteri çok yüzeysel ve karikatür kalmış grubun diğer üyelerinin yanında.

Aslında hikayenin ana odağı üç karakter; Lisa, Ethan ve Sam. Lisa ile evli olmasına rağmen Sam’la ilişki yaşamaya devam eden Ethan’ın New York’a taşınmasıyla bu karakterler için işler iyice karmaşıklaşıyor. Lisa ve Ethan’ın çocuk sahibi olma istekleri, Ethan’ın Lisa’nın ihtiyacı olan desteği ona verememesi gibi problemler üst üste binince Ethan ve Lisa’nın evliliği dizi boyunca test ediliyor.

Aslında dizinin asıl incelemek istediği şey geçmişte takılı kalmak ve hayatına devam edememek. Karakterlerin yaşadığı bütün sorunlar başlarına, büyüyemedikleri için geliyor. Bazı duygulardan, düşüncelerden, hazlardan hala vaz geçemedikleri için. Haliyle bu kadar büyüyememiş insan bir aradayken dizi sizi güldürebiliyor. Her bölümde komedi ve dram arasında ustalıkla gidip geliyorlar, bu yüzden gerçekten gülmeniz gereken yerde eğleniyorsunuz, ancak işler ciddiye binince sizin de psikolojiniz bir anda değişiyor.

Üniversiteli arkadaşların yaşadığı sorunları izlemek her ne kadar eğlenceliyse de bir süre sonra sizi sıkabiliyor. Özellikle Sam ve Ethan’ın arasındaki ilişkinin her bölümde tekrar tekrar irdelenmesi beni kusma noktasına getirmişti. Marianne, Nick ve Max karakterleri de bazen öne çıkabiliyor ancak dizinin genelinde Ethan ve Sam’in gölgesinde kalıyorlar. Oysaki dizi bu karakterleri de incelemek için onlara şans verseydi, bir iki bölümü de onların gözünden izleseydik bir süre sonra Sam her ekrana çıktığında ağzına kızgın teflon tavayla vurmak istemeyebilirdik. Arkadaş grubu dizilerinde bir iki karakter ön plana çıkabilir, Ted veya Ross gibi. Ama dizi tüm sezonu belirli karakterler üzerinden döndürürse bu bir arkadaş grubu dizisi olmuyor.

Hikayesinin belli noktalarının bir süre sonra katlanılamayacak hale gelmesi ve önemli olması gereken karakterlerin yeterince üstünde durulmaması gibi eksi yönleri bir yana, dizinin sizi kendine çekmesi çok muhtemel. Ekran sürelerinden dolayı bazılarına (SAM) kıl olsak da karakterlerin hepsi empati yapılabilir ve sevilebilir karakterler. Tabi ki bunda oyunculukların önemli bir yeri var. Başta Cobie Smulders olmak üzere (hueheuhe) hiçbir oyuncu sırıtmıyor, işlerini çok iyi yapıyorlar.

Eğer Netflix'iniz varsa ve eğlencelik, ufak bir dizi istiyorsanız Friends From Collage size göre olabilir. Bir şans verin, zaten kısa olan bölümlerinden dolayı dizinin ne zaman bittiğini anlamayacaksınız.

Hiç yorum yok: