EX MACHINA[F.İ.]- ''BEYNİNİZ YANACAK!'' (SPOILER'SIZ)

İçlerinde 28 Gün Sonra gibi harika filmlerin bulunduğu güzel işlere imza atmış deneyimli yazar Alex Garland’ın kaleminden çıkan en iyi görsel efekt Oscar’lı Ex Machina filmi aynı zamanda Garland’ın ilk yönetmenlik macerası. Film bana göre başlı başına bir şaheser. Şahsi fikrimi araya serpiştirecek olursam Deney [Splice-2009] filminden beri gördüğüm en şok edici ve en kusursuz senaryo. Muhteşem kurgu ve muhteşem bir kamera tekniği ile aldığı her ödülü fazlasıyla hak ediyor.

Kısaca filmi anlatmak gerekirse, genç yazılımcımız Caleb muhteşem zeki ve aşırı zengin patronu Nathan’ın tek başına takıldığı çok gizli araştırma tesisine giriş ödüllü bir çekiliş kazanıyor. Caleb burada AVA isimli üst düzey yapay zekâ örneği olan robotla tanışıp onu test etmeye başlıyor. Eğer beyin yakan ve insana hayatı sorgulatan bir bilim kurgu filmi izlemek isterseniz, kesinlikle bir saniye bile beklemeden açmalısınız.

Siz de benim gibi bilim kurgu filmlerine ilgi duyanlardansanız, uzay ve zaman yolculuğu gibi konuların yanı sıra, yapay zeka ile ilgili bir kaç yapımla karşılaşmışsınızdır illa ki. Bunlardan bazıları o yapay zekanın, ya da zekaların, düyayı ele geçirdiğiyle, bazılarıysa insanların gelecekte bu yapay zekaları nasıl kullanmakta olduğuyla ilgili olur genelde. Ama hayır, Ex Machina'yı izlemeye başladığınız andan itibaren bu filmin farklı olduğunu anlıyorsunuz. Çünkü filmi pek çok sorunun yanında şu bariz soruyu cevaplamaya çalışıyor: ''Bir yapay zekanın, yapay zeka olduğunu belirleyen şey nedir, nasıl anlarız?''  daha doğrusu ''Benliğimiz harici bir zihnin, gerçekten var olduğuna nasıl emin olabiliriz?'' Film, yaratılış sonrası insan beyninin cevaplayabilmek için kapasitesinin yetmediği bu önemli ve aslında pek çok kişinin günlük hayatında aklına takılan bu soruyu, öyle bir ele alıyor ki, sonu geldiğinde ''Vay Amk...'' demekten başka bir şey yapmak gelmiyor elinizden.

Ex Machina, aldığı en iyi efekt Oscar'ını da fazlasıyla hakketmiş. Özellikle filmin ana karakterlerinden AVA'yı canlandıran Alicia Vikander'i yüzü ve elleri hariç tamamen gerçekçi bir robota dönüştürmeyi başarmış ve bunu sadece 15 milyon dolarlık bir bütçeye sahip bir filmin içerisinde yapmış olan efekt süpervisörlerine de buradan bir selam çakmak istiyorum. 

Oyuncularına bir göz attığınız zaman zaten ana üçlümüzün ne kadar muhteşem oyuncular olduğundan bahsetmeye gerek yok. Başrol Domhnall Gleeson'ın burkuk ve aşırıya kaçmayan performansı ve Alicia Vikander'ın adeta bir robot edası ile karakterini canlandırması bir yana, özellikle Oscar Isaac'in muazzam performansı ile film sahip olduğu kaliteli hikaye ve efektlerin yanına bir de iç rahatlatan oyunculuklarını da ekleyerek yoluna devam ediyor.


Film +16 seviyesinde cinsellik içerse de, ki bazı seksüel içerikli sahneler gerçekten insanı rahatsız eder cinsten, bu titri almasındaki asıl etken cinsellikten de öte gerçekten beyin yakan ve bazı noktalarda ekranı kapamak isteyeceğiniz sahneler olmuş. Başından sonuna zevkle izleyeceğinizin garantisini veriyor, izlemeyenlere Ex Machina’yı da şiddetle tavsiye ediyorum. 

Hiç yorum yok: