KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE [F.İ.]- ''KENDİ KENDİNİN PARODİSİNE DÖNÜŞMEK'' (SPOILER'SIZ)

Kingsman'ın ilk filmi benim için çok ayrı bir deneyimdi. Hiç bir beklentim olmadan izlediğim filmi o kadar beğenmiştim ki bittiği gibi tekrar baştan başlamıştım. Her açışımda aynı heyecanı yaşadığım filmin devam filmi ilk duyurulduğu gün neler hissetiğimi tahmin edemezsiniz. Ancak yaşadığım heyecan ve sevincin altında büyük bir endişe de yatmaktaydı. Sevdiğim yapımlar olan Now You See Me'nin ikinci filmi canımı sıkmış, Guardians of the Galaxy 2'den beklediğimi bulamamış, Age of Ultron'da tadım kaçmıştı. İlk filmden yükselen beklentilerimi bu devam filmi karşılayabilecek, ya da üstüne çıkabilecek miydi?


İlk Kingsman, konusuyla değil, tarzıyla öne çıkan bir filmdi. Eggsy'nin sıfırdan bir kahramana dönüşünü izlediğimiz filmin bu denli bir popüleriteye ulaşmış olmasındaki en büyük etken komediyle harmanlanmış stilize aksiyon sahneleriydi. Bu filmde de o sahnelerden gırla mevcut. Özellikle Whiskey karakterinin yer aldığı aksiyon sahneleri, ilk filmin kilise sahnesiyle yarışır derecede kaliteli çekimlere sahipti. Ancak filmin sahip olduğu sıkıntılar, işlenen konuyu incelediğimizde göze batmaya başlıyor. Filmin bağlantısal anlamda bir sorunu yok ve konunun işleyişi de bir öncekiyle bir hayli benziyor. Ancak film bir noktadan sonra o kadar uçuklaşıyor ki James Bond'un parodisi olacağı yerde kendi parodisine dönüşüyor. İlk filmde az da olsa dengelenmiş uçukluk ve mantık arasındaki çizgi, giderek kayboluyor ve bir süre sonra ''S*kerler!'' diyip siz de mantık aramamaya başlıyorsunuz. 


Bu kadar uç bir yapım olması filmin dinamiğine biraz zarar vermiş olsa da, evrene çok güzel eklentiler sunduğu da aşikar. Julliane Moore'un yansıttığı ve filmin ana kötüsü olan Poppy, Samul L. Jackson'a kıyasla bir hayli ilgi çekiciydi. İlk filmde kendi bildiği doğrunun ışığında insanlığı kurtaracağına inanan biriyle karşılaşırken, bu sefer kendi emmelerinin ışığında insanlığı çöpe atan bir kötü karakter portresi çizilmiş. 


İlk olumlu eleştiriler Poppy'e gelmiş olabilir, ancak emin olabilirsiniz ki filmin evrene dahil ettiği karakterlerin hepsi şahaneydi. Son dönemde karşımıza Narcos ve Game of Thrones gibi dizilerle çıkan Pedro Pascal, Whiskey karakteri ile dehşet bir performans göstermiş. Kalan Statesman ekibi de hiç sırıtmamış ve bana kalırsa her karakter gerektiği kadar kullanılmış. Görece diğerlerine göre daha az rolü olan Channing Tatum'un gelecek filmlerde daha büyük bir rolle karşımıza çıkacağı sinyallerinin verilmesi de beni mutlu etti. İlk filmden dönen karakterlerimizde de çok göze batan bir sorun yok. Ajan Galahad'ın ölümden dönüşü kısa ve öz bir şekilde anlatılarak geçildi ve filmin kalan kısmında da karakterin yaşadığı mental aksaklıklar işlendi. 


Kingsman: The Golden Circle eğlenceli, aksiyonu bol ve tarz bir film. Ancak Secret Service'den alıştığımız tarzı izlemenin verdiği stabilitenin de büyük etkisiyle bu film, ilkinin üzerine birşeyler koyamayan, ortalama bir devam filmi. Daha iyi olabilirdi ama bize sunulan şeye de razıyım açıkcası.


Hiç yorum yok: