TADI DAMAĞINIZDA KALACAK 25 SUÇ FİLMİ!

Çeşitlilik önemlidir, çünkü zevkler farklıdır ve her farklı zevke hitap edecek bir yapım olmalıdır, kimi romantik komediden ayrı bir haz alır kimiyse bilim kurgudan, bana kalırsa kaliteli olursa her kategoriden film zevk verir ancak suç filmlerinin yeri benim için her zaman ayrı olmuştur ve her kaliteli suç yapımı izlediğimde etkisinden çıkamam, tabiri caizse tadı damağımda kalır, bundan mütevellit kendi zevkimi de göz önüne alınarak tadı damağınızda kalacak 25 suç filmini 'subjektif' bir sıralama ile listeledim, elbette bu liste subjektif olduğu için kafanızdaki sıralama ile uyuşmayacaktır veya ''Bu niye yok, şu niye var?'' diyeceksinizdir ancak sizi temin ediyorum bu listedeki her film sizi içine hemencecik çekecek baş yapıtlar. O zaman haydi, listemize!

25: Rocknrolla
Klişe filmlerin hep dışına çıkmış farklı isim Ritchie yine Londra'da alengirli işler peşinde. Londra'da uyuşturucu ticaretinin yerini emlak ticareti almıştır ve yeraltı dünyasında çok büyük oyunlar dönmektedir lakin simsarda olsa gangsterde olsa bir isme her zaman bir isme hesap verilirdi, o kişide eski ekolden gangster Lenny Cole'dür, bu büyük çatışmaların ve entrikaların döndüğü Rocknrolla hikayesinde Cole milyar dolarlık bir anlaşma yapar ve bu anlaşma Cole'a değil onun ölü bilinen keş oğlu Toby Kebell'a yarar, Rocknrolla sadece bir suç hikayesi değil, seks, suçlular ve rock'nroll hikayesidir.

24: Snatch
Listenin bir başka Ritchie filmi ise Snatch, boksun karanlık yüzünde yer alan Turkish, Brick Top ile kayıp bir elmas peşinde koşan bir grubun yollarını kesiştirir ve olaylar çığrından çıkmaya başlar. Guy Ritchie'nin ilk ve en önemli filmlerinden olan bu film Brad Pitt, Jason Statham ve Benicio Del Toro gibi güçlü isimleri de kadrosunda barındırıyor.

23: Inside Man
Mahkumun soygunu anlatmaya başlaması ile başlayan film, sizi de diğerleri gibi basit bir soygun olacağına inandırarak filme doğru çeker, planlanan soygun başladığında her şey basit bir soygun gibi ilerlemektedir ve polis gerekeni yapmak için işe koyulur lakin işler derinleştikçe ilginçleşmeye başlar ve şu soru gün yüzüne çıkar; asıl amaç basit bir soygun mu?

22: The Town
Charlestown bölgesi bir çok hırsızlığa ev sahipliği yapmıştır ve haliyle hırsızlar kendi aralarında aile olmuşlardır. Bir başka çetenin lideri Dough McRay ise en önemli kurallarından birini çiğner ve yaptığı son banka soygunundaki banka müdürüne karşı ilgi duymaya başlar.

21: Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Bir başka Ritchie imzalı suç filmi olan bu yapım ayrıca işportalık yapan Statham'ı da aktörlük dünyasına çekmiştir. Filmde Eddy, Bacon, Tom ve Soap farklı işlere ve yeteneklere sahip arkadaşlardır. Dahice bir fikir yapan bu grup bir kumarda parayı kırmayı hedeflemişlerdir. Kumardaki üstün yeteneği yüzünden oyuncu olarak Eddy'i seçen grup ne kadar umutlu olsalarda kurulan bir tezgaha kurban giderek yüklü bir miktar borçlanırlar ve çözüm ise illegal yollara başvurarak parayı toplamaktır, dörtlü her şeyi denemiştir ama her şeyde de çuvallamışlardır lakin çıkış bileti gözlerinin önlerindedirler ancak kendileri bunu henüz farketmemiştirler.

20: Sin City
Marv, aşık olduğu kadın ile bir gece geçirdikten sonra ertesi sabah onun ölmüş olduğunu farkeder ancak bulunduğu konum yüzünden bu cinayetin bir numaralı şüpheli pozisyonuna düşer. Marv hem işlemediği bir cinayet için kanundan kaçarken aynı zamanda kendi kanununu işleme geçirmek için gerçek katilin peşine düşer, Frank Miller'ın çizgi romanından esinlenerek yapılan bu film tıpkı çizgi roman okuyormuşçasına çekilerek beyazperdeye aktarılmıştır.

19: Black Mass
Black Mass, FBI'ın en çok arananlar listesinde yer alan James 'Whitey' Bulger'ın, yani döneminin en namlı gansgterinin gerçek hayatını anlatan bir biyografi filmi, Johnny Depp'in harika performansı ile hayat bulan Bulger, FBI'daki arkadaşı ile anlaşma yaparak onlara muhbirlik yapar ve karşılığında arkadaşı da FBI bürosunda kendisinin suçlarını örtbas eder ve FBI örgütü Bulger'ın yapacağı suçları görmezden gelir. The Departed'a da fikir kaynağı olan bu hikayenin anlatıldığı film sizi harika uyarlama ve oyunculuklar ile ekrana kilitleyecek.

18: Sicario
2015 yılında vizyona giren ve en iyi sinematografide ödül alan Sicario, ABD ve Meksika arasında bulunan kanunsuz sınır kenti Suarez'de idealist, her şeyi usulüne göre yapan FBI ajanı Kate ve özel operasyon kuvvetinin görevlendirilmelerini konu alıyor. Sicario, oyunu kurallarına göre oynamayan suçlulara ulaşmak için sınırları zorlayan bir mücadelenin hikayesi.

17: Public Enemies
Bryan Burrough'ın Türkiye'de yayınlanmayan Halk Düşmanları: Amerika'nın En Büyük Suç Dalgası ve FBI'ın Doğuşu adlı kitabından esinlenilen ve gerçek bir hikayeyi odağa alan bu film, yine Johnny Depp'in bir başka gangsterı canlandırdığı büyük bunalım döneminde geçen dönemin en büyük suçluları ile yeni doğan FBI arasında geçen mücadeleyi anlatıyor.

16: Ocean's serisi
Şık ve hareketli Danny Ocean tam bir aksiyon adamıdır. New Jersey hapishanesinden çıkmasına 24 saat kalmışken bile soygun planı yapan bir adamdır, bu üç filmden oluşan seri ise bu aksiyon adamı Danny Ocean ve 11 kişilik ekibinin soygun maceralarını anlatmaktadır.

15: Donnie Brasco
Listenin bir başka Johnny Depp filmi olan ve ülkemize Köstebek ismi ile gelen bir başka film olan Donnie Brasco, 1978 senesinde FBI'a sadık bir ajan olan Joe Pistone'in Donnie Brasco adlı köstebek kimliği ile mücevher hırsızlığına girmesi ve altı yıl boyunca bu kimlikle yaşaması sonucu Joe'nun yavaş yavaş gerçekten Donnie olması, kendini yeraltı kültürüne kaptırması ve gerçek benliğini kaybetmesini anlatıyor. Bu muhteşem film aynı zamanda iki önemli oyuncu Al Pacino ile Johnny Depp'i bir araya getiriyor.

14: Heat
Al Pacino ve Robert De Niro'yu bir araya getiren bu filmde, yetenekli ve profesyonel, dahi bir hırsız olan Neil McCauley kendisi kadar yetenekli olan hırsızlardan bir ekip oluşturarak bir sürü temiz vurgun yapmış ve hiçbir sıkıntı olmadan işten sıyırmıştır. Dedektif Hana ise şimdiye dek bu hırsız ile başa çıkamasa da onu enselemeyi kendine görev haline getirmiştir.

13: Casino
Ace Rothstein renkli gece hayatı ve kumar çılgınlığı ile ünlü bir adamdır. İşleri hep yolunda giden ve güvenilirliği ile bilinen Ace kumar hayatı boyunca hiçbir sıkıntı yaşamamıştır, ta ki açgözlü arkadaşı Nicky ile ortak olup bir kadına aşık olana kadar.

12: Eastern Promises
Aragorn rolü ile tanınan Viggo Mortensen'in oynadığı en önemli filmlerden olan Şark Vaatleri, Peaky Blinders adlı BBC dizisininde senaristliğini yapan kalemden çıkan ve hemşire Ana'nın bir fahişenin doğum yaparken ölmesinden sonra etkilenmesi sonucu o kadını araştırması ile başlayan ve Rus mafyası liderliğindeki seks trafiğine kadar uzanan bir yolculuğu konu alır.

11: American Gangster
Bumpy Johnson adındaki patronu ve mentorunun ölümünü takiben Frank Lucas, kendisini, Manhattan'ın Harlem bölgesindeki eroin ithalatı işinin esas kişisi ilan eder. Direkt olarak Güneydoğu Asya'dan mal almaktadır ve ABD'ye mal getirmek için farklı bir yöntem kullanır. Bunun sonucunda sokaktaki diğer mallar arasında üstünlük elde eder ki bir de daha ucuzdur. New York mafyası ile işbirliği yaparak pozisyonunu garanti altına alır. Aynı zamanda narkotik polisi Richie Roberts adında dürüst bir polis kafayı Lucas'a takacaktır.

10: The Departed
Her film yaptığı oyunculuk ile seyirciyi kendine hayran bırakan Leonardo DiCaprio ve Matt Damon, Jack Nicholson gibi isimleri bir araya getiren The Departed, müdür Queenan'ın talimatı ile göstermelik olarak hapse giren gizli polis Billy'nin Frank Costello adlı mafya babasının arasına sızmasını, aynı dönemde de Frank Costello'nun müdür Queenan'ın eyalet polisi birimine köstebek sokması ile başlayan ikili oyunu odağa alarak seyirciye muazzam bir seyir zevki sunar.

9: Goodfellas
Henry Hill adındaki bir gangster Conway ve De Vito adlı iki arkadaşı ile bir soyguna soyunur ve gözleri daha yukarılarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlar. Bu durum Henry'i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda bir şeyler yapması gerekir.

8: Scarface
Fidel Castro, Küba'da bulunan istenmeyen rejim muhaliflerine Amerika'ya göç etme hakkı tanır. Göç edecek olan binlerce muhaliflerin içinde azılı suçlular ve akıl hastaları da bulunmaktadır. Bu suçluların en bilinenlerinden Tony Montana yakın arkadaşı Ribera ile Miami'ye göç eder. Montana kendisini ülkenin uyuşturucu babalarından biri olan Frank Lopez'in kanatlarının altında bulur ve gittikçe yükselmeye başlar.

7: Reservoir Dogs
Büyük bir soygun için bir araya gelen bir ekip, daha birbirlerinin adlarını bilmeyen hırsızlardan oluşmaktadır. Yaşanan bir aksaklık yüzünden kan gölüne dönen soygun yerinde polislerden kaçan ekip aralarında bir polis casusu olduğunu anlar ve etraf arap saçına dönmeye başlar. Fiziksel şiddet, psikolojik bir çatışmaya dönüşür.

6: The Usual Suspects
San Pedro'da patlayan bir tekneyi araştıran polis, teknede 27 ceset ve 91 milyon dolarlık uyuşturucu parası bulur. Olaydan kurtulan iki kişiden biri yanıklarla dolu vücuduyla korkmuş bir Macar terörist ve diğeri de Verbal Kint adında bir tetikçidir. Polisteki sorgusunda Kint, 6 hafta öncesinden başlayarak tüm olayları anlatır. Beş suçlunun nasıl bir araya geldiğinden, kaçırılan bir kamyondan ve bir suç lordundan polislere bahseder.

5: The Godfather Part II
Vito Corleone 1917 yılında New York'a gelir ve oradaki yerel mafyalardan birinin liderini öldürünce korkulan saygın biri haline gelerek suç dünyasının basamaklarını hızla çıkmaya başlar. Aynı zamanda bu hikayeye paralel olarak Vito'nun ölümünden sonra Corleone ailesinin babası olan Michael, Washington'da senato komitesine aile işleriyle ilgili ifade vermektedir.

4: Fight Club
Insomnia hastalığından şikayetçi olan ve hayattan bir beklentisi kalmayan Anlatıcı, bir gün uçak gezisinde sabuncu Tyler Durden ile tanışır ve arkadaş olurlar, evine döndükten sonra evinin patladığını gören Anlatıcı, Tyler'a sığınır ve Tyler ile Anlatıcı beraber Dövüş Kulübü adında bir yer altı örgütü işletmeye başlarlar.

3: Pulp Fiction
Hayatlarına renk katmak için küçük çaplı soygunlar yapan bir çift, günlük işlerini yapmaya, birini vurmaya giden iki gangster, bu iki gangsterdan biri olan Vincent patronun güzel ve genç kızına aşık olarak pis işleri bırakmaya karar verir, bir başka yerde de cesur bir boksör hile yapmayı kabul etmeyince şehirden kaçar, kader ise birbirinden aykırı bu tipleri bir araya getirir.

2: The Godfather
40'ların ve 50'lerin en büyük ailelerinden olan Corleone ailesinde, ailenin babası Vito, oğlu Michael ile düğünde barışır. Bir suikast girişiminde Vito işleri yürütemeyecek hale gelince, bu işlerden oldum olası uzak duran Michael aile işlerinin karanlık yüzünü yönetmek zorunda kalır.

1: Taxi Driver
Taksi Şoförü Travis, sosyal hayatında başarısız eski bir Vietnam askeridir. Bu sosyal başarısızlığını üzerinden atmak için bir saplantı haline getirdiği Bickle ile atmaya çalışır ancak bunda da başarısız olur. Bu kırılma anından sonra eline bir silah alan Travis, taksi şoförlüğü yaparken yüzleştiği yozlaşmış toplumu temizlemeye karar verir.
--------------------------------------------------------------
Benim listem bu şekilde sevgili Geek'ler! Peki siz bu 25'lik listede hangi filmleri görmek isterdiniz? Ya da hangi filmler listeye layık değil sizce?

Hiç yorum yok: