KARAKTER TANITIMLARI- MR. MXYZPTLK KİMDİR?

Okunuşunu merak edenler için; Miksyılpitılik
Supergirl CW'ye geçtiğinden beri çizgi romanlardan tanıdığımız pek çok karakteri kmalzeme etmekte diziye. Martian Manhunter'dan tutun, Superman'e pek çok karakter gelip geçti diziden. Son olarak kadrosuna bir Mr. Mxyzptlk katan dizi son hız devam etmek de! Ben de her seferinde olduğu gibi, dizi gelmeden bir ''Kim ula bu cücük?'' dememeniz için bir karakter tanıtımı yapayım dedim.

Mr Mxyzptlk, hayal ettiği herşeyi yapabilen 5.Boyut'ta yaşayan küçük bir şeytandır.

YARATILIŞ: 

Jerry Siegel ve Ira Yarbrough tarafından 1944 yılında yaratılmıştır. İlk olarak "Superman #30" çizgi romanında gözükmüştür.

ORİJİN: 

Mr Mxyzptlk, 5.Boyut'tan gelmiştir ve hayal etmenin ötesinde güçleri vardır. Eğlence için Superman'e meydan okumuş, Superman reddetince de onu rahatsız etmeye başlamıştır. Genelde rahatsız ederken kötü varlıktan daha olan Mr Mxyzptlk, harika güçleri sayesinde güç yenilen biridir.

KARAKTER EVRİMİ: 

***Altın Çağ : Dünya-2
Mxyztplk, orjinalinde mor takım elbise içinde, yeşil papyonlu ve mor melon şapkalı küçük kel bir adam olarak gözükmüştür. Güçleri, 5.Boyut'taki ileri teknolojiden gelmektedir, bu yüzden güçleri büyüye benzer. Kimsenin güçlerine ulaşamayacağı bu tehdit Superman'e sataşıp durmuştur fakat Superman her seferinde zekasıyla yenmeyi başarmış ve ismini tersten söylerek kendi varlık düzlemine kovmuştur. Mxyztplk, Çelik Adam ile uğraşmayı sevmektedir, hatta hedefine ulaşmak için Lex Luthor ile birlikte anlaşma bile yapmıştır. Superman ve Metropolis ile her doksan günde bir sabit şekilde uğraşmaya devam etmiş, daha sonra da dünyaya geri dönecek gücü toplamak için 5. Boyut'a geri çekilmiştir.
***Gümüş Çağ : Dünya-1
Gümüş Çağ Mxyzptlk'ın görünüşü "mor süslerle ve 1950 yılları silindir şapka ile birlike turuncu kıyafet giyen biri" olarak değişti. "Action Comics #28" çizgi romanında ismi "Mxyzptlk" olarak değişmiştir. Gümüş Çağ Mxyzptlk, Gümüş Çağ Superman'e zarar verebilmektedir. Bunun nedeni Superman'in büyüye hassas olduğu açıklanmıştır. 1960'larda yayınlanan multiverse çizgi romanında turuncu kıyafet giyen Mxyzptlk'ın Dünya-1'den, mor uniformalı Mxyztplk'ın ise Dünya-2'den geldiği açıklanmıştır. Ayrıca Earth-1 versiyonu, Superboy hikayesindeki Smallville'de Superman'in gençliğinde ona bela açan kızıl saçlı Master Mxyzpltk'ın düzenlenmiş halidir. 
***Modern Çağ : Yeni Dünya 
"Crisis on Infinite Earths" sırasında başta Mxyzptlk'ın hoş olmayan şakaları ve piskolojik etkileri nispeten değişmemiştir. Kriz sonrası erken hikayelerde 5.Boyut'a geri döndürme koşulu onun istediği birşey iken, Lex Luthor ona yalan söylemeyi öğrettiğinde bu olay anlamsız kalmış ve ismini tersten söyleme olayı geri getirilmiştir. Mr. Mxyzptlk, bir çok hikayesinde dördüncü duvarı kırıp gerçek hayat olayları hakkında yorum yapmıştır. En barizi, "Superman #75" çizgi romanında Superman'in ölümünden sonra başlığı yazan Mike Carlin ile buluşmuş ve Superman'i hayata döndürmesi için onu tehdit etmiştir.
***Flashpoint Sonrası : New 52 / Dünya-0
New 52'de Mxyzptlk'dan, "Action Comics #0" çizgi romanında karısı Nyxlygsptlnz (Mrs. Nyxly) çok kısa bahsetmiştir. Lord Vyndktvx ile olan savaşta komaya girdiğini, daha sonra komadan çıktığını, Nyxlygsptlnz ile evlendiğini ve 5.Boyut'un kralı olduğunu söylemiştir. 

GÜÇLERİ VE YETENEKLERİ: 

-Çeviklik
-Animasyonluk
-Fazsal Yansıtma 
-Çekicilik
-Ateş Gücü 
-Kılık Değiştirebilme 
-Kozmik Güç 
-Yoğunluk Kontrolü 
-Boyutsal Manipülasyon
-Çoğalabilme (Kopyasını Oluşturabilme)
-Esneklik
-Enerji Arttırıcı Vuruş
-Ateş Kontrolü
-Uçma
-Kuvvet Alanı
-Genetik Manipülasyon
-Yerçekimi Kontrolü
-İyileşebilme
-Buz Kontrolü
-Ölümsüzlük
-Hasar Almama
-Havaya Kaldırabilme
-Uzun Ömürlülük
-Büyü
-Ruh Çağırabilme 
-Fazlık 
-Güç Taklidi
-Gerçekliği Bükebilme
-Şekil (Dış Görünüş) Değiştirme
-Zaman Manipülasyonu
-Telekinezi
-Işınlanabilme
-Zaman Yolculuğu Yapabilme
-Ses Manipülasyonu
-Hava Kontrolü
-İrade Gücü Tabanlı Yapı Oluşturabilme

DİĞER VERSİYONLARI:
++30.Yüzyıl Hali
30. yüzyılda yaşayan Mxyzptlk'ın torunu ilk olarak "Adventure Comics #310" çizgi romanında gözükmüştür ve dedesi ile benzer yeteneklere sahiptir. Atalarına göre daha zalimdir ve bir çok Legions of Superheroes üyesini öldürmüştür. Fakat daha sonra superboy ona tuzak kurmuş ve ismini tersten okuma zayıflığını kullanmıştır. 
++Smallville Evreni
Smallville evreninde kozmik bir varlık değil, metahuman'dır. İsmi Mikhail Mxyzptlk'dır. Özel gücü sözel zihin kontrolüdür. Gücü belli bir titreşim sıklığında çalışmaktadır. Bu yüzden bu aynı zamanda zayıflığıdır. Chloe ve Clark, Mikhail'i titreşim sıklığını değiştirerek yenmiştir. "Smallville Season 11" çizgi romanında Rusya Başbakanı'nın yeğeni olduğu açıklanmıştır. Karakteri Trent Ford canlandırmıştır.

OYUN VE DİZİ HALLERİ:

Dizi Halleri
-Superboy dizisinde gözükmüştür. Karakteri Michael J. Pollard oynamıştır.
-Lois & Clark: The New Adventures of Superman dizisinde gözükmüştür. Karakteri Howie Mandell oynamıştır.
-Smallville dizisinde de gözükmüştür. Karakteri Trent Ford oynamıştır.
-The New Adventures of Superman animasyon dizisinde gözükmüştür.
-Super Friends animasyon dizisinde gözükmüştür. Seslendirmeyi Frank Welker yapmıştır.
-Superman : The Animated Series animasyon dizisinde gözükmüştür. Seslendirmeyi Gilbert Gottfried yapmıştır.
-Batman : The Brave and the Bold animasyonunda gözümküştür. Seslendirmeyi Kevin Michael Richardson yapmıştır.
Oyun Halleri 
-DC Universe Online oyununda gözükmüştür.
-Superman Returns video oyununda gözükmüştür. Seslendirmeyi Dwight Schultz yapmıştır.

Hiç yorum yok: