DOCTOR STRANGE[F.İ.]- ''INCEPTION+IRON MAN+HARRY POTTER'' (SPOILER'SIZ)

Evet arkadaşlar uzun bir aradan sonra DOCTOR STRANGE incelemesi ile sizlerleyim. Gerek gündelik işler olsun gerek eğitimim olsun epeydir sizlere yazı sunamaz oldum. Fakat bu önemli yapım hakkında bir iki çift laf edemeyeceğimi anladım ve bilgisayarımı alıp yazmaya başladım. Başlıktan da anlayacağınız üzere bu incelememiz SPOILER barındırmayacaktır fakat sizlerinde takdir edeceği gibi bir filmi eleştirirken filmin içeriğinden bahsetmemek oldukça zor. Yine de elimden geldiği kadarı ile SPOILER vermeden, teknik açıdan ve MCU'ya olan katkısı açısından bilgilendireceğim sizleri. Eğer ki Spoiler'lı incelememizi okumak isterseniz, buraya tıklamanız yeterli. O zaman buyurunuz efendim..

İçeriğe geçmeden önce biraz sinematik yönlerini inceleyelim. Film görsellik açısından gerçekten sinemaya yeni bir şeyler kattı bunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Hatta film sırf efektleri için bir Oscar'ı bile hak ediyor. Zaten önümüzdeki sene çıkacak olan Guardians Of The Galaxy Vol.2 filminin de sinema tarihine ilk 8k film olarak adını yazdıracağını biliyoruz. Yani Marvel görsellik açısından ilerleyişini ve katkısını cidden belli ediyor. Kamera perspektiflerine gelecek olursak algılaması çok zor çünkü boyutsal zorunluluktan dolayı sabit bir açıda izleyemiyormuşuz hissiyatı uyandırıyor ki bu da gayet hoştu. Çünkü farklı boyutlar söz konusu olduğunda algı değişmek zorunda ve filmde bu perspektif olarak çok güzel işlenmiş. Bunun dışında imkanınız varsa eğer filmi Imax izlemenizi tavsiye ediyorum. Gel gelelim Imax bizlere ne kadar kaliteli bir deneyim sunsa da bir kaç sıkıntısı var. Bunlardan birisi detayları kaçırıyor olmamız. Evet 3D izlemesi çok zevkli, evet kendimizi o ortamda hissediyoruz fakat belirli cisim yada maddeleri öne çıkarmak için arka planı flu yapmak zorunda kalıyorlar ve bu işlemde bizi detaylardan uzaklaştırıyor. Filmin sonuna kadar beklediyseniz eğer cast'ın akışından sonra teşekkür yazıları bulunuyor ve burada teşekkür edilen bir kuruluşun adı ise NASA! Evet evet yanlış okumadınız NASA! Yani ne konuda yardım aldılar bilemem ancak sanırım bilimsel gerçekler ile uyuşması için uzay-boyut-gerçeklik hakkında, olası taknik bilgilerini edindiler. Efektlerin yanı sıra filmin bestecisi Michael Giacchino muazzam bir iş çıkarmış. Herhalde besteci ve efektleri hazırlayan adamlar, işlerini yaparken kokain falan almışlar.



Ancak güzel yanları olduğu kadar, filmin zayıf yanları da mevcut tabi ki. Özellikle senaryosu ve hikaye örgüsü çok hızlı ilerleyen film, bittiği zaman ağzınızda rahatsız edici bir tat bırakabilir. Bu noktada ben filmi Ant-Man'e fazlasıyla benzettim, çünkü o filmde de hikaye fazlası ile hızlı bir tempo ile gelişmekteydi. Ancak o filmde bu tempoyu garipsemiyordunuz çünkü aslında bir orijin hikayesinden ziyade daha çok gelişim hikayesi göstermekteydi bizlere. Ancak Doctor Strange hakkında uydurulan ''eğitimi 8 yıl boyunca sürecek.'' dedikodularının ardından bize soğutulmuş iskenderi, mikrodalgaya koyup yedirmeye çalışmalarını hiç mi hiç yakıştıramadım. Zaten 1 saat 55 dakika ile en kısa süren Marvel yapımlarından biri olan Doctor Strange, sanki gişe korkusu ile olması gerekenden daha kısa bir film haline getirilmiş. Halbuki böyle efsane bir kadroya sahipken filmin gişe korkusu yaşaması da ayrı bir gülünç olurdu! Benedict Cumberbatch'in salya akıtan Stephen Strange performansından tutun, Tilda Swinton'un dengesiz usta Ancient One performansına, filmdeki tüm oyunculuklar yeterince iyiydi. Özellikle Benedict Wong'un canlandırdığı Wong karakteri(Ehe, ironiye gel.) çok hoşuma gitti. Sonraki filmlerde onun Doctor Strange ile beraber dövüştüğünü ve Alfred-vari hareketlerle onu akıl verdiğini izlemek için sabırsızlandığımı belirtmek isterim. Ancak filmin karakter gelişimleri konusunda zayıf kaldığı bir nokta varsa o da kesinlikle kötü adamlarıydı. Spoiler vermeden pek bir laf edemesem de, yine tipik bir monoton Marvel kötüsü olmuş Mads Mikkelsen'in canlandırdığı Kaecilius. Karakterizasyon açısından Guardians of the Galaxy'deki Ronan'a rahatlıkla benzetilebilir kendisi. Ayrıca film ne yazık ki ilk başta tam tersi bir açıklama gelse de korku öğeleri içermememekte. Diğer Marvel yapımlarına nazaran daha az espiri içerse de, ki espirilerin hepsi gerçekten akıllıca düşünülmüş ve güzel yerleştirilmişti, bir Winter Soldier ciddiliği beklemeyin. 



Sözün özü, tipik bir Marvel yapımı olarak karşımıza çıkan Doctor Strange, bir şaheser olamasa da kesinlikle bir felaket değil. Aynı zamanda kafanızda hiç bir soru işareti bırakmıyor ve sinema salonundan rahatça ayrılacağınız kanaatindeyim. Ha diyorsanız ben bir filme o kadar para vermem, nete düşmesini beklerim, demeyin. Film sırf efektleri için bile sinemada izlemeye değer.

Hiç yorum yok: