DEATH NOTE[F.İ.]- ''FARKLI BİR TAT ALMAK VARKEN NEDEN AYNISI OLSUN?'' (SPOILER'SIZ)

Gönlümüzün tek sahibi Netflix'in yapımcılığını üsteldiği Death Note, çıktığından beri bazılarınızın da fark ettiğiniz üzere çok gömülüyor, bu çok aşikar ve karşı konulamaz bir önyargı oluşturuyor. Lakin fark ettiğim bir şey var ki o da filmi gömen kitlenin neredeyse hepsi anime böyle değildi bahanesiyle filme çamur atıyorlar. Bu bir film incelemesi ancak ben daha çok bu algı üzerinde durmak istiyorum. Çok fazla çizgi roman filmi izledik, hatta bu fandom da en çok rağbet gören şey şüphesiz ki çizgi roman filmleri. Bana sorarsanız zirve The Dark Knight'tır. TDK da ise durum Death Note'a benzer, çok kaliteli bir film olmasına rağmen çok da gömülmüştü ve tek gerekçe böyle batman olmaz tarzı söylemlerdi. Neden böyle bi' beklentimiz var ki? Farklı bir tat almaktansa neden aynısını izlemek istiyoruz? Örneğin realist bir bakış açısıyla yazılan Batman'i izlemek bana kalırsa birebirini izlemekten daha mantıklıdır. Death Note filminde de durum bu, karakter tiplemeleri olsun, özellikleri olsun, senaryonun işleyişi olsun animeden çok daha farklı bir işleyişe sahip, tam olarak beğenilmeme sebebi de bu.


Animeyi izleyenler bilir ki ana karakterimiz Light Yagami popüler havalı öğrencidir, bir gün Ryuk'un ölüm defterini bulur ve kendi adaletini sağlar. Filmdeyse yine defteri bulan ezik ve inek öğrenci olan Peter Parker'ımsı bir karakter görüyoruz, Light Turner ve Light Yagami arasındaki en büyük benzerlikse tanrı olma emellerindeki derinlik ve o derin bakışlarıydı büyük ihtimal. Karakterin Peter Parker'ı andırır oluşu bana kalırsa izleyiciye ayrı bir lezzet sunuyor, tabi at gözlüklü kitle Light böyle değil ya der 1'i basar orası ayrı konu. L de aynı keza, ten rengi gibi (ki bana kalırsa fena olmamış) radikal bi' değişikliğin üstüne animedekinin aksine sinirli oluşunun yanısıra animedekinden daha zekiydi. Tabi at gözlüklü kitle buna da kudurup bok attı.


Film tıpkı Homecoming de ki politikanın bi' benzerini uygulayarak izleyiciye bildikleri orijini yaya yaya anlatmaktansa çok hızlı ama anlaşılabilecek bi' giriş yapmışlar ve bence mantıklı olmuş. Tabi bu sadece giriş için geçerli değil, Light'ın ifşa oluşu gibi kilit bir olay da hızlı gelişiyor ve filmin ana teması animedekinden sıyrılarak izleyiciye yepyeni bir deneyim fırsatı sunuyor. Bence 10 numara bir karar olmuş, aksiyon ağırlıklı bir Death Note bence güzel bir fikir, bunu iyi de kullanabilmişler.


Zeka konusundaysa L'nin zekası üstün işlense de pek ağzı açık bırakacak bir sahne yoktu. Light filmin genelinde zeka konusunda altta kalsa da finalde zekasına aşık bırakmasını ve de izleyicinin kanını dondurmasını iyi biliyor. Finaldeyse Mia, Light, L gibi karakterlerin arasındaki sert rekabetin arasından önceden planlanmış harika bir hamleye geçiş yaptığında etkilenmemek elde değil, bence hikayeye uyabilecek en kaliteli finali yaparak şahane bir kapanış yapmışlar. Eğer animeyi izlediyseniz farklı bir şey izleyeceğeniz bilincinde açın ve keyfini çıkarın, izlemediyseniz beğeneceksinizdir zaten.


Hiç yorum yok: